Het belang van bezit

Afgelopen jaar was ik in Sjanghai voor werk. Het viel mij op dat er enorm veel werd gepronkt met schoonheid, dure spullen en statussymbolen. Bijna alle vrouwen lopen op hoge hakken en hebben zoveel make up op alsof ze naar een feestje van George Clooney gaan (of in hun geval naar een feestje van Jackie Chan). Ik werd er een beetje ongemakkelijk van. Hoe duurder de spullen, hoe meer kapsones de mensen op straat uitstraalden. Ik ben blij dat dit in Nederland een stuk minder is. Je bent geen beter mens als je een dure horloge of auto hebt. Juist bescheidenheid, vriendelijkheid en behulpzaamheid zorgen ervoor dat je een goed mens bent. Ik heb het idee dat we het in Nederland hier allemaal wel min of meer mee eens zijn. En daardoor was ik blij toen ik weer vanuit Sjanghai met het vliegtuig naar Schiphol vloog. Het was een reis die me deed nadenken over het belang van bezit.

Statussymbolen of recreatiemogelijkheden

Ik ben heel blij dat in Nederland niet alles om het bezitten van zoveel mogelijk spullen gaat, zoals het in China wel leek te doen. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, zo luidt de vaderlandse moraal. Ik ben daar trots op. Dit betekent echter niet dat bezit er in Nederland niet toe doet. Bezit dient namelijk niet alleen om status, het is in veel gevallen ook best handig. Een auto is handig om ergens te komen. Een auto met een open dak vormt een extra prettige manier om ergens te komen op een zonnige dag. Zo hebben dure spullen allerlei handige toepassingen. Voor ondernemers vormen spullen als computers, machines en voertuigen het kapitaal waarmee waarde wordt gecreeerd. Voor prive-personen zijn boten en motors manieren om een leuke dag te hebben. Dat ze niet per se noodzakelijk zijn, maakt niet zoveel uit. Dure spullen die alleen maar zo duur zijn om te kunnen laten zien hoe rijk je bent, dat is waar ik (en vele Nederlanders met mij) een broertje dood aan hebben. 

De beveiliging van spullen

Of dure spullen nu statussymbolen zijn of daadwerkelijk handig om te hebben, hoe meer je ervan hebt, hoe meer zorgen ze opleveren. Iedereen wil namelijk wel dure spullen hebben en sommige mensen zijn bereid om ervoor te stelen. Wie veel dure spullen bezit, doet er goed aan om ze te beveiligen. Een van de meest populaire manieren van beveiling is de camera beveiliging. Een meer recente toepassing is mistbeveiliging. Op deze manier wordt er binnen no time een dichte mist gecreeerd binnen de ruimte waar je dure spullen staan, zodra het alarm afgaat. Zo zorg je ervoor dat het bezitten van meer spullen niet automatisch tot meer zorgen leidt!